Van Jezus tot Mohammed. Het vroege christendom en zijn concurrenten
Wiily Clarysse bespreekt in deze cursus de drie monotheïstische religies uit de late oudheid
Terwijl het christendom in het Nabije Oosten en in Europa in een diepe crisis zit, zoeken heel wat moslims naar hun roots in de generatie van de profeet en de eerst kaliefen. Oorspronkelijk was er echter niet zo'n groot verschil tussen de verschillende religies. Christendom, islam en jodendom waren in de late oudheid nog niet volledig uit elkaar gegroeid en vormden eerder exponenten van één gediversifieerd religieus fenomeen: de religies van Abraham.
Willy Clarysse bespreekt in deze cursus de drie monotheïstische religies uit de later oudheid. Hij plaatst ze in hun historische context en doet hun leerstellingen uit de doeken, onder meer aan de hand van kernpassages uit de heilige schriften. Zo ontdek je dat de vroegste islam voor velen gezien werd als een Arabische vorm van christendom En dat de eerste christenen dan weer een joodse sekte vormden.
Willy Clarysse (prof. em. KU Leuven) is classicus, oudhistoricus en papyroloog. Zijn onderzoek bereft de maatschappij van Grieks-Romeins Egypte.
Cursus op vier dinsdag namiddagen van oktober.
Koffie tijdens de pauze en digitale syllabus inbegepen..
Informatie, inschrijven en betalen kan via de website www.davidsfonds.be/academie. (tel 016 31 06 70).
Vooraf betalen op rekening BE98 4310 0693 8193 van Davidsfonds Academie Leuven met vermelding van onderwerp cursus.